fbpx
Gevgelija.biz

Рајски Цвет е новоотворен цветен салон во склоп на црквата св. Кирил и Методиј, кој секогаш нуди свеж избор на цвеќе.

Вечерва на гевгелиската публика им го претставува најактуелното ДУО кои со своите албуми ни ги развеселија деновите во карантин.


SKY HOTEL има потреба од рецепционер/ка келнер/ка и бармен!

 

SKY SPA го проширува својот тим!
Отворени позиции за фризер, педикир и маникир!
За Повеќе информации обратете се на телефонските броеви 

078 225 866

076 434 111

Ако одговорите со „да“ на некои од овие прашања подолу, тогаш Вие треба да си го проверите слухот:

Погледнете дел од новата колекција на Бутик Елит.

На 13ти јануари 2020 година во македонскиот културен центар во Истанбул со заедничка изложба се претставуваат Љубица Мешкова Солак и Мирјана Крстева Массетти.

Изложбата е сублимат од фонични размисли на двете уметници и е насловена ,,Приказни,, или ,,Storytelling,,. Истакнатата историчарка на уметноста Исијанин во својот текст ,,Таа е алтер его,, меѓудругото ќе напише:

,, Дали треба да се раскажува приказната?...

ТАА Е ЗНАКОТ

архетип,,

 

М-р Мирјана Крстева Массетти дипломирала на Академијата за ликовна уметност во Благоевград, Бугарија, во класата на проф. Борислав Стоев, 2001 година. Член е на ДЛУМ од 2010 година. Mагистерски студии на ФЛУ- сликарство, во класата на проф. Благоја Маневски, 2018 година.

Автор е на 27 самостојни изложби и 90 групни претставувања во земјата и странство. од кои се издвојуваат оние во Париз и во ЊуЈорк.

 


Љубица Мешкова-Солак дипломирала на отсекот графика со конзервација и реставрација на Факултетот за ликовни уметности во Скопје. Живее и твори во Битола. Има остварено голем број самостојни изложби низ Македонија, но и во Берлин и Париз, а во соработка со британскиот моден бренд Хакет изложува во Дубаи, Катар, Кувајт, Бахреин.
Изложбата ,,Приказни“ ќе ја отвори директорот на Македонскиот културен центар во Истанбул, господинот Рамадан Рамадани

 

 

 

Петок 20.12.2019 во галерискиот простор при културниот центар Пионерски дом во Гевгелија, ликовниот уметникот м-р Перо Кованцалиев ќе го претстави своето ново истражување во скулптурата односно кинетичката уметност.

Скулпторот Слободан Милошески со изложба на скулптури насловена "Рефлексија на диферентни модулации“  вечерва во пионерскиот дом Гевгелија


Слободан Милошески користи геометриски цврсти материи во скулптурата, но крајниот импакт не е тврд или статичен. Всушност, кога ги гледате неговите скулптури од неколку агли тие не одаваат впечаток на совршена поставеност, туку се “потпираат“, “навалуваат“ и “искривуваат“ во неочекувани позиции. Ваквата “конструкција“ на овие скулптури има дава човечки аспект и духовна страна. Покрај нив се добива чувство на вибративно движење и тактилност која доаѓа од нагласените прави линии и мрежи во повеќето минималистички дела. Очигледано дека уметникот Милошески ја реализирал неговата основна замисла делото да биде “спроводник за духовни работи“ и како целта да му е „скулптурата да биде на работ од соништата“.


Од друга страна, Милошески ја брани идејата дека уметноста е чисто објективна и владеат закони кои ја третираат уметноста не како чин на имагинација, туку чин на набљудување, перцепција и манипулација со формата. Во контекст на оваа филозофија неговото разбирање на скулптурата е чисто субјективно, но управувано со закони кои владеат во релацијата маса-простор. Аксиомите кои се нагласени во неговата уметничка постава акцентираат идеја дека скулптурата е “покажување на точност“ и “игра на закони во простор“. Од овие премиси се развива неговата лична теорија за геометрија базирана на рационална естетика во рамките на “интуитивна уметност“ која побарува апсолутна математичка ригорозност каде што ништо не треба да се додава, ниту да се отстрани. Чувство на целосна точност.

 


Слободан Милошески работи методички низ концентрирана перцепција и манипулација со формата. Најпрво започнува со форми кои се произволни и низ процес на трансцендентална имагинација је дефинира формата како крајна дестинација. Бојата е секундарна, се користи за истакнување на интензитетот на формата. Завршниот впечаток се комплетира со диригиран веризам, необична текстура, профилиран материјал и неочекувана трансформација на идеалната форма.

Проф. Др Џемил Бектовиќ

Era cosmetics by Elena Risteska

Era cosmetics by Elena Risteska

Facebook

Go to top