Solak & Massetti exhibition, ,,Storytelling,, 13th january 2020 Macedonian Cultural center Istanbul

Solak & Massetti exhibition, ,,Storytelling,, 13th january 2020 Macedonian Cultural center Istanbul

На 13ти јануари 2020 година во македонскиот културен центар во Истанбул со заедничка изложба се претставуваат Љубица Мешкова Солак и Мирјана Крстева Массетти.

Изложбата е сублимат од фонични размисли на двете уметници и е насловена ,,Приказни,, или ,,Storytelling,,. Истакнатата историчарка на уметноста Исијанин во својот текст ,,Таа е алтер его,, меѓудругото ќе напише:

,, Дали треба да се раскажува приказната?...

ТАА Е ЗНАКОТ

архетип,,

 

М-р Мирјана Крстева Массетти дипломирала на Академијата за ликовна уметност во Благоевград, Бугарија, во класата на проф. Борислав Стоев, 2001 година. Член е на ДЛУМ од 2010 година. Mагистерски студии на ФЛУ- сликарство, во класата на проф. Благоја Маневски, 2018 година.

Автор е на 27 самостојни изложби и 90 групни претставувања во земјата и странство. од кои се издвојуваат оние во Париз и во ЊуЈорк.

 


Љубица Мешкова-Солак дипломирала на отсекот графика со конзервација и реставрација на Факултетот за ликовни уметности во Скопје. Живее и твори во Битола. Има остварено голем број самостојни изложби низ Македонија, но и во Берлин и Париз, а во соработка со британскиот моден бренд Хакет изложува во Дубаи, Катар, Кувајт, Бахреин.
Изложбата ,,Приказни“ ќе ја отвори директорот на Македонскиот културен центар во Истанбул, господинот Рамадан Рамадани

 

 

Read 3453 times

Last modified on Недела, 12/01/2020

Era cosmetics by Elena Risteska

Era cosmetics by Elena Risteska

Go to top